Türkiye yabancılar için cezbedici bir ülke haline gelmeye devam ediyor ve günümüzde yabancı uyruklu vatandaşların ülkemizde çalışmak istemesi gibi durumlar sıklıkla karşımıza çıkıyor. İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımız bunun farkına varıyor çünkü sokaklarda, bazen bir restorant'ta ve bazende sanayi alanlarında yabancı uyruklu vatandaşların çalıştığına tanıklık ediyoruz.
Peki yabancıların Türkiye'de yasal olarak çalıştığını biliyor muyuz?
Bunun için çalışma izninin alınmış olması gerektiğini biliyorsunuzdur. Hatta kaçak olarak çalıştığını gördüğünüz yabancılar var ise devletime yardım amacıyla bunları gerekli mercilere şikayet etmeyi unutmayın.
Kaçak yabancı işçi çalıştırma cezası nedir?:
Türkiye'ye yasal yollardan girmiş ama kaçak durumuna düşmüş yabancıların çalışma izni belgelerinin alınması gerekir. Bunun için çalışma izni takibi yapan danışmanlık firmalarından yararlanabilirsiniz. Türkiye'de kaçak durumuna düşen yabancılar için para cezaları mevcuttur ve bu cezalar kaçak kaldığı süre zarfı için hesaplanır ve bu doğrultuda bir ceza ödetilir. Peki kaçak işçi çalıştıran firmalar için ne gibi cezalar verilmektedir?
Kaçak işçi çalıştıran firmalara verilecek cezalar:
Kaçak olarak işçi çalıştıran kurum veya kuruluşlar ise 4 (dört) aylık bir süre bazında yapılan hesaplamalar ile yabancının kaçak kaldığı sürenin hesaplanmasıyla ödenecek ceza belirlenir.
Mesela yabancı 8 (sekiz) ay kaçak olarak çalıştıysa 4 ay için 6000-8000 tl arası bir rakam (bu rakam süreki güncellenmektedir. Cezaların tam durumu için çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.) çıkar. Yani yabancı 8 ay çalıştıysa 12.000-16.000 tl arası bir ceza çıkacaktır.
Bu rakam tek bir yabancı personel için geçerlidir. Yani her yabancı başına cezayı bu şekilde hesaplıyoruz. Kaç yabancı çalıştırıyorsa onu bu mantığa göre hesapladığınızda firmanın veya kurumun ödeyeceği rakamlar ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için yabancının yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir.
Çalışma izni konusunda yetkili merci neresidir? :
Yabancıların çalışma izni konusunda yetkili merci yasalar ile sabitlendirilmiş olan çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığıdır. Çalışma izni başvurusu yaparken minimum 1 yıl yani 12 ay olarak başvuru yapabilyorsunuz. Daha uzun süreler için başvuru yapmanız durumunda ise bunu bize zaten bildirdiğinizde gerekli işlemler tarafımızdan yapılacaktır.
Hem yabancının gönül rahatlığı ile çalışabilmesi, kendini işine daha iyi verebilmesi için hemde bunu çalıştıran kurumun bu tarz şeylere maruz kalmaması için çalışma izni konusuna daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.
Comments